Τι γινεται με τα Xbox Series X και Xbox Series S;


Coffee and Games, 10.10.2020:
Σήμερα η φωτογραφία είναι από με ένα game που έχει κάνει σάλο την τελευταία εβδομάδα, το Genshin Impact. Το game είναι free-to-play αλλά έχει το καλό μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα μέχρι να χρειαστεί να βάλεις κάποια λεφτά, αν χρειαστεί ποτέ δηλαδή. Έχει ανοιχτό χάρτη με πολλά μυστικά που μπορείς ανά πάσα στιγμή να ψάξεις, σταματώντας τη βασική ιστορία. Στο slot για “κανονικό” παιχνίδι έχουμε για ακόμα μια βδομάδα το Star Wars, The Old Republic, και αυτός ήταν ένας λόγος που με έκανε αλλάξω το game της φωτογραφίας, σε μια προσπάθεια μου να μην φωτογραφίζω τα ίδια games σε δύο συνεχόμενες εβδομάδες ακόμα και αν συνεχίζω να παίζω το ίδιο.

Πάμε σήμερα να πιάσουμε τον έναν από τους δύο μεγάλους που τον επόμενο μήνα θα μπουν στην καινούργια γενιά. Σήμερα θα μιλήσω για τη Microsoft. Η αμερικάνικη εταιρεία λανσάρει στις 10 του Νοεμβρίου δύο επιλογές. Η μία είναι η “κύρια” κονσόλα της με το όνομα Xbox Series X και η δεύτερη είναι μια πιο αδύναμη, σε hardware, επιλογή με το όνομα Xbox Series S. Μαζί βέβαια με τα καινούργια μηχανήματα η εταιρεία προωθεί το, όλο ένα και αυξανόμενο σε αριθμό χρηστών, Game Pass πρόγραμμα της, προσπαθώντας να βάλει το λογότυπο του Xbox σε ότι συσκευή έχουμε στο σπίτι. 

Για αρχή ας κάνουμε φόκους λίγο στις κονσόλες. Το Xbox Series X είναι, ίσως, η επιλογή που θα πάει να κάνει ο κάθε δυνατός υποστηρικτής της εταιρείας. Το μηχάνημα είναι σε πολύ λογική τιμή για αυτά που φοράει. Δεν θα ήθελα να κάτσω να αναλύσω πιο διεξοδικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής καθώς υπάρχουν αμέτρητα άρθρα και πιο έμπειροι άνθρωποι από εμένα για να το κάνουν αυτό και όπως πάντα θέλω να κρατήσω το αρθράκι σε όσο γίνεται λίγες λέξεις. Έχει το Blu-ray drive του, και ένα σκληρό δίσκο στο 1TB. Η τιμή του είναι 500 ευρώ, με ένα καπέλο στα 10 παραπάνω για την αγορά της Ελλάδα που έχει να κάνει με τον φόρο στην χώρα μας. 

Η δεύτερη και πιο αδύναμη κονσόλα που ακούει στο όνομα Xbox Series S, είναι ίσως η επιλογή για αυτόν που δεν θα έπαιρνε ποτέ κάποιο Xbox αλλά θέλει να παίξει τα, όποια, αποκλειστικά βγάλει η Microsoft. Η κονσόλα είναι αρκετά υποδεέστερη από το Series X και δεν έχει Blu-ray drive, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι αγορές του χρήστη γίνονται μόνο ψηφιακά από το Marketplace. Η κονσόλα, προφανώς, στοχεύει και στο χρήστη που θέλει να πάρει Xbox μόνο για το Game Pass. Το καλό εδώ είναι ότι η κονσόλα έχει 300 ευρώ, πάλι με το καπέλο των 10 ευρώ στην Ελλάδα, και η Microsoft μας λέει ότι όλα τα παιχνίδια θα τρέχουν το ίδιο και εδώ. Το κακό είναι ότι το Marketplace είναι μονόδρομος και το ότι δεν γνωρίζουμε πότε η τεχνολογία παιχνιδιών θα ξεπεράσει την κονσόλα και πλέον ο μεγάλος αδερφός της θα είναι η μόνη επιλογή για το χρήστη. 

Τέλος λίγα λόγια πρέπει να πω και για το Game Pass. Η συνδρομητική υπηρεσία της εταιρείας γίνεται όλο πιο και συμφέρουσα, ιδικά μετά την αγορά της Bethesda και την προσχώρηση του EA Play (από τον επόμενο μήνα) σε αυτή. Με τα τώρα δεδομένα η τιμή (15 ευρώ περίπου το μήνα) φαντάζει γελοία μπροστά στον αριθμό παιχνιδιών που έχουμε να παίξουμε. Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό είναι μέτρια προς “μην-ακουμπάς” αλλά και πάλι για κάποιον που δεν έχει παίξει τα αποκλειστικά του Xbox, και αυτά που έχουμε ήδη αλλά και αυτά που θα μας έρθουν, είναι μια πολύ καλή, στα όρια του “σε-κλέβω-Microsoft” επιλογή. Βάλε μέσα, ότι το πρόγραμμα τρέχει και σε υπολογιστές καθώς και στο xCloud από το κινητό μας ή σε όποια Android συσκευή (προς το παρόν) έχουμε. 

Προσωπική Άποψη: Με 300 ευρώ και μια συνδρομή στο Game Pass είσαι στην καινούργια γενιά όσο πιο φτηνά γίνεται. Τώρα που το σκέφτομαι γ**α την κονσόλα, με ένα controller του Xbox One και το Game Pass παίζει στο κινητό σου από παντού και ότι θες. Το μοντέλο που έχουμε εδώ είναι το πιο συμφέρον για την τσέπη αναμφισβήτητα, το μόνο που φοβάμαι όμως είναι η “μικρή” κονσόλα το πόσο γρήγορα θα προσπεραστεί από τους developers και το ότι γενικά αν το μοντέλο συνδρομής περάσει στην βιομηχανία δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Μπορεί αυτά να είναι πολύ καλά, μπορεί και όχι. Μόνο το μέλλον θα δείξει. 

Παρακάτω θα προσθέσω κάποια το link από την Wikipedia που υπάρχουν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε μηχανήματος,

https://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X_and_Series_S




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις