New Generation και κραξιμο!

 


Coffee and Games, 19.09.2020:

Και για ακόμα μια εβδομάδα έχουμε Avengers, οπότε δεν θα ήθελα να μιλήσω για ακόμα μια φορά γι’ αυτό το game. Έτσι είπα η φωτογραφία σήμερα να έχει να κάνει με τις εξελίξεις που έχουμε στο χώρο γιατί είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της καινούργιας γενιά κονσολών και οι εταιρίες, επιτέλους, μας έδωσαν τα στοιχεία που έπρεπε να γνωρίζουμε, τιμή και ημερομηνία δηλαδή, καθώς και ποιά παιχνίδια θα έρθουν στα χέρια μας με αυτές. Το γεγονός ότι και οι δύο “μεγάλοι” του χώρου έπαιζαν κρυφτούλι μέχρι τώρα για αυτά τα πολύ βασικά στοιχεία δεν θα το σχολιάσω. Πάμε σε αυτό που θέλω όμως να σχολιάσω εδώ και έχει να κάνει με τα βασικά πλάνα που είχε για την κονσόλα της η Sony και τις τούμπες που έκανε. Τούμπες που περνάμε στα ψιλά γράμματα γιατί “η Sonάρα πάνω από όλα”. 



Για αρχή πάμε λίγο στις κονσόλες που μας αφήνουν τώρα και στις μ**ακίες που έλεγε ο Don Mattrick την εποχή του λανσαρίσματος του Xbox One, που θέλω να φαντάζομαι ότι, όλοι τις θυμόμαστε. Τι σκ**ό είχε φάει η εταιρία με τις πολίτικες που ήθελε να περάσει στην καινούργια της, σαν τότε, κονσόλα καθώς και αυτή την ανεκδιήγητη πρώτη παρουσίαση που πιο πολύ έλεγαν τη λέξη “TV” παρά “games” σε μια ανακοίνωση κονσόλας videogames; Άδικα; Δεν θα το έλεγα. Ακόμα και αυτοί που είχαν να πιάσουν PlayStation από το πρώτο έψαχναν λεφτά για να πάρουν PS4 και ένα μεγάλο ποσοστό της εγκατεστημένης βάσης της κονσόλας είναι άνθρωποι δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις της μαμάς Microsoft που εγκατέλειψαν το Xbox, και με το δίκιο τους. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι το κεφάλι όλης αυτής της κίνησης έφυγε βράδυ από το Xbox και η εταιρία με καινούργια πρόσωπα και επιλογές έφτιαξε αρκετά το τοπίο και έφερε κάποια πράγματα που ίσως αλλάξουν το gaming μοντέλο έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα (βλ. Game Pass). 

Πάμε στο σήμερα. Η Microsoft είναι σαφές ότι θέλει να βάλει το Xbox σαν brand name σε ότι συσκευή μπορεί και δεν την νοιάζει ποιο κουτί θα έχεις κάτω από την τηλεόρασή σου ή αν θα έχεις κάποιο κουτί. Έχουμε δηλώσεις ότι το καινούργιο Xbox δεν θα έχει αποκλειστικά games για τα επόμενα δύο χρόνια και ότι, ό,τι βγάζουν από τα studios της θα είναι και για το Xbox One, χώρια του ότι όλα βγαίνουν και σε PC πάντα. Στηρίζει δηλαδή την καμπάνια της στο Xbox σαν πλατφόρμα software και όχι hardware. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πορεία που έχουν διαλέξει και με αυτή πάνε από την πρώτη στιγμή που είπαν κάτι για το καινούργιο μηχάνημα τους, το αν θα αποδώσει ή όχι είναι κάτι που μένει να δούμε. 



Η Sony θέλοντας να απαντήσει σε αυτά, παίρνει μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση με μια καμπάνια που το βασικό σύνθημα είναι, “καινούργια κονσόλα με καινούργια games ΜΟΝΟ για αυτή”.  Έλα όμως που μετά την τελευταία παρουσίαση της τα γύρισε τούμπα. Έτσι έχουμε το ότι πολλά από τα games που θα βγουν στο PS5, θα βγουν και στο PS4 καθώς και στο PC. Οπότε μάνι, μάνι χάνει και τα δύο χαρτιά που έπαιζε σαν καμπάνια για την προώθηση της νέας κονσόλας της. Και πάλι να πω ότι μέχρι αυτό το σημείο απλά παραθέτω το τι έχει γίνει, δεν παίρνω θέση αν είναι καλά ή κακά αυτά τα γεγονότα. Η άποψη μου όμως είναι ότι η καμπάνια ως είχε μέχρι τώρα θα έπρεπε να είναι το μοντέλο. Ο λόγος είναι γιατί όταν έχεις δύο μηχανήματα με δύο ταχύτητες στην αγορά και πρέπει όλα τα games να τρέχουν και στα δύο, το λογικό είναι ότι το καλύτερο θα μένει πίσω σε αυτά που μπορεί να κάνει γιατί ο developer θα πρέπει να τρέξει το game και στο πιο χαμηλό, σε αποδόσεις, μηχάνημα. Και εντάξει αν δεν έχεις λεφτά να πάρεις το καινούργιο και να παίξεις τα καινούργια παιχνίδια τώρα, κάνε το σε δύο, τρία χρόνια, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εγώ προσωπικά αυτό κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παίζει videogames σε κονσόλες.

Και πάμε τώρα σε αυτά που θέλω να πω στα απανταχού Sony fanboys. Μέχρι πρότινος πολύ σωστά λέγατε ότι η Sony έχει τα αποκλειστικά games που κάνουν την αγορά ενός PlayStation μονόδρομο για κάποιον που θέλει να τα παίξει και αυτό είναι απόλυτα σωστό, γιατί και αλλού δεν μπορείς να τα παίξεις αυτά και, εκ των υστέρων, ξέρουμε ότι αυτά τα games είναι τίτλοι που κάθε “gamer” πρέπει να έχει βγάλει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του γιατί πρόκειται για games σταθμούς για το μέσο. Από την άλλη κράξιμο και κοροϊδία στην Microsoft γιατί δεν υπάρχει λόγος να πάρεις την κονσόλα της για να παίξεις τα (δύο, άντε τρία) αποκλειστικά. Καταρχάς σε χάλασε εσένα φίλε μου που μπορείς να παίξεις το Halo: Reach, και το όποιο Halo, Gears κτλ, στο PCάκι σου; Και άντε δεν έχεις PC, σε χάλασε που θα μπορείς να πάρεις ένα Xbox One, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όταν θα βγουν οι καινούργιοι τίτλοι από τα studios της Microsoft και να παίξεις τα games σου όμορφα και ωραία; Τώρα το αν αυτοί οι τίτλοι θα είναι ότι ήταν το “The Last of Us, Part 2” για την βιομηχανία μένει να το δούμε. Και πάμε στο πως κάναμε γαργάρα το ότι τα games του PS5 θα βγουν και στο PS4, με τη Sony να εξετάζει τα στοιχεία που έχει από τις πωλήσεις των Horizon, Death Stranding, Detroit, Heavy Rain και Beyond σε PC, σκεπτόμενη να βγάλει και άλλους τίτλους της εκεί. Και στην τελική γιατί όχι; Γιατί είναι κακό να έχω την επιλογή να παίξω αυτά τα games χωρίς να έχω μια PlayStation κονσόλα; Ξέρω και καταλαβαίνω τι σημαίνει το αποκλειστικό για μια κονσόλα αλλά δεν είναι καθόλου κακό όταν αυτό κάνει το κύκλο του, ένα χρόνο, δύο χρόνια κ.ο. μετά να έχει την ευκαιρία να το παίξει περισσότερος κόσμος. Άσε που, όπως είπα και σε ένα παλαιότερο άρθρο μου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας ή δύο στους δέκα κατόχους PS4 έχει το πιο επιτυχημένο αποκλειστικό game την κονσόλας, Marvel’s Spider-Man, πράγμα που θα πει ότι τα αποκλειστικά, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν πουλάνε κονσόλες σήμερα. Δεν θα μιλήσω καθόλου για το κόστος των games, καθώς μπορεί να έχει και δίκιο η Sony να βάλει καπέλο δέκα ευρώ σε αυτά που φτιάχνουν τα studios της. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι το ότι το κόστος κατασκευής ενός game σήμερα έχει ανέβει αλλά η εταιρεία αυτή τη στιγμή βγάζει τα περισσότερα κέρδη της από το τμήμα του PlayStation και φαντάζομαι ότι σκάει πολλά για αυτό. 



Εν κατακλείδι το συμπέρασμα που βγάζω εγώ ότι είναι ότι η νέα γενιά δεν χρειάζεται να αγοραστεί ακόμα. Για τα επόμενα ένα, δύο χρόνια είμαστε μια χαρά καλυμμένοι και χωρίς PS5 και Xbox Series X. Άσε που η Nvidia με τις καινούργιες κάρτες γραφικών θα κάνει πάλι τις κονσόλες να θέλουν αναβαθμισμένα μοντέλα σε δύο, τρία χρόνια, καθώς και το ότι το να πάρεις μια καινούργια κονσόλα day-one είναι και λίγο ρίσκο γιατί τα προβλήματα παρουσιάζονται συνήθως στις πρώτες δύο, τρεις παρτίδες από την καινούργια γενιά. Και τέλος θα θες και μια πανάκριβη τηλεόραση για να πάρεις 100% αυτά που έχουν να σου δώσουν οι καινούργιες κονσόλες. Οπότε θα έλεγα να κάνετε λίγο υπομονή παίδες. Όλα αυτά που θα βγουν του χρόνου, και σε κάποιες περιπτώσεις και του παραχρόνου, θα μπορείς να τα παίξεις σε κάποιο μηχάνημα που έχεις αυτή τη στιγμή σπίτι σου. 

Μεγάλο το άρθρο σήμερα γιατί μάλλον το επόμενο Σάββατο θα “πάρω ρεπό”. Έχω δύσκολη, επαγγελματικά, εβδομάδα μπροστά μου, και επίσης δεν νομίζω να πιάσω κάτι άλλο πέρα από το Avengers και πάλι, οπότε νομίζω ότι είναι λίγο κουραστικό να βάλω για ακόμα μια φορά φωτογραφία από αυτό το game. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις